Looduspärane aiapidamine

By 25. jaan. 2019Koolitused

Väikese Jalajälje kogukonna aednikud, Merili Simmer ja Liina Järviste pakuvad võimalust läbi aasta osaleda erinevatel aianduse ja toidu kasvatamisega seotud praktilistel õpitubadel. Need õpitoad on mõeldud, nii neile, kes teevad alles oma esimesi samme aiapidamises, kui ka kogenud aiapidajatele, kes sooviksid looduspäraselt aeda pidada, mis annab head saaki ja samas toetab ka meid ümbritsevat ökosüsteemi. Merili ja Liina on kogemustega aiapidajad, kes lisaks kõigele muulekes on mitmeid aastaid kasvatanud mahedalt idusid ja võrseid Eesti tipprestoranidele.

Me elame kliimamuutuste ja liikide hävimise ajastul. Need on globaalsed muutused, mille õiget ulatust ja tagajärgi ei tea me keegi. Samas, saame me kõik oma eludes olla globaalsete arengute mõjutajad. Üks eriti oluline viis, kuidas me oma igapäevaelus saame globaalseid arenguid positiivseks pöörata, on kohalik ja hooajaline toitumine ning ise endale toidu kasvatamine.Väga paljudel eestlastel on võimalus hoolitseda oma maatüki eest ning endale ise toitu kasvatada. Kui meil ei ole oma maatükki, on igaühel ka oma kodune aknalaud.

Õpitoad on inspireeritud permakultuuri põhimõtetest.

Osaled saab terves tsüklis, aga ka üksikutes õpitubades.

Mõisamaa koolituste hind sisaldab lõunasuppi.

Osaledes kuues õpitoas ja kogu summa ette makstes on energiavahetuseks 180€, ühe õpitoa hind 30€.

Ühe kaupa osaledes on õpitoa hind on 40€.

Registreerumine ja maksmisinfo siin: https://goo.gl/forms/Uvbs8NTFMBnbWxva2

Rohkem infot ja kontakt: liina.jarviste@gmail.com

1. Aknalaua aiandus – värske roheline koduselt aknalaualt

  • Miks idandada ja võrseid kasvatada? Kohalik, hooajaline, tervislik
  • Ülevaade idandamisest
  • Ülevaade võrsete kasvatamisest
  • Külvamine kõik koos
  • võrsete/idude maitsmine

Aeg: L 9. veebruar
Koht: Tallinn, Wismari 32a-4
Kellaaeg: 10.30 – 14.00 

Kas su keha tunneb väsimust või käivad neelud värske rohelise järgi, kuigi väljas on alles hanged? Kas soovid enda ja oma pere toidulauda muuta tervislikumaks? Kas tahaksid endale toitu kasvatada, kuigi sul pole aeda või aastaaeg on täiesti vale? Tahad süüa idusid, vürtsitada oma toitu roheliste ürtidega, teha rohelisi smuutisid või teha toitainetest pungil salateid?

Me pakume võimalust õppida lihtsa vaevaga kasvatama endale supertoiduks võrseid, minisalateid ja idusid. Seda on võimalik teha iga kodu aknalaual. Võrsed ja idud on mikrotoitainetest, lõhnadest ja maitsetest pungil väikesed taimed, mille kasutamisel on väga palju võimalusi. Räägime ja proovime järgi, kuidas kodustes tingimustes on kõige lithsam idanda erinevaid idusid – mungoast ja lutsernist, rukola ja tatrani. Külvame ja maitseme ka erinevaid võrseid – rediseid, nisu, herneid, brokkolit, kapsalisi jne.

Kursuselt lahkudes saad kaasa karbikesed enda külvatud võrsetega ja kaasa ka stardikomplekti idandamiseks ja võrsete kasvatamiseks sobilikke seemneid.

Kursust viivad läbi Merili Simmer ja Liina Järviste, kes on mitmeid aastaid kasvatanud mahedalt idusid ja võrseid Eesti tipprestoranidele.

2. Viljapuude lõikamine

  • Vanade puude noorendamine tundlikult
  • Noorte puude lõikamine

Aeg: L 30. märts
Koht: Mõisamaa ökokeskus
Kellaaeg: 10.30 – 16.30

Kas Sul on aed, kus vanu või noori õuna-, pirni-, ploomi- või muid viljapuid? Kas Sul on kõhklusi ja kahtlusi, kuidas neid parimal moel hooldada? Kas soovid õppida, kuidas vanu viljapuid tundlikult noorendada? Kuidas erinevas vanuses õunapuid parimal moel hooldada? Millised on parimad tööriistad ja kuidas neid ohutult käsitleda?

Õpime koos eksperdiga Mõisamaa õuna- ja viljapuuaias, kuidas erinevaid võratüüpe ja õiepungi ära tunda, määrata okste vanust ning võrasid kujundada. Meil on võimalus vaadata ja proovida lõigata väga eri vanuses puid.

Õpituba juhendab Heli Molok – TKAK aianduse eriala õpetaja, erialalt põllumajanduse teaduse magister, aianduse erialal MSc. Viljapuud võra kujundamist õpetab Luua Metsanduskooli arboristi eriala õpilastele.

3. Kasvuhoone 

  • Kasvuhoone ABC
  • Kas sooviksid oma kütteta kasvuhoonest saada saaki enamikul aastast?
  • Milliseid taimi kasvatada erinevatel kuudel?
  • Miks on oluline kasvatada mulda?
  • Kuidas kavandada kasvuhoonet?
  • Kuidas kasvuhoone võiks olla seotud koduse komposti süsteemiga?

Aeg: L 6. aprill
Koht: Mõisamaa ökokeskus
Kellaaeg: 10.30 – 16.30

Räägime looduslikust aiapidamisest, permakultuurist ning võimalustest pikendada meie kliimas taimede kasvatamise aega. Proovime ka praktikas varakevadist kasvuhoone kavandamist ja külvamist.

Päeva viib läbi Liina Järviste ja Merili Simmer, kes on aastaid olnud permakultuuri huvilised. Nad on mõlemad väikese aiandusettevõte Otse Aiast eestvedajad ja ökokogukonna Väike Jalajälg asutajad.

4. Metsikud söögitaimed

Jalutame looduses ringi, põllul, aias, metsas, veekogude ääres ja vaatame, mida umbrohtudest ja metsikult kasvavatest taimedest sobib süüa, millistes kogustes, kuidas neid säilitada, hapendada jne.

Õpituba juhendab Janek Kõvask.

Janek endast: “Minu huvi väekate taimede ja teistsuguse maailmapildi vastu sai alguse juba päris varases nooruses, kui kasvatasin salaja magamistoas, telekakasti sees kanepit! Sellest innustatud otsingud on mind toonud väärtuslike metsikute toidu- ja ravimtaimede juurde.

Nüüdseks olen kümmekond aastat õppinud ja harjutanud taimetark Mercedes Merimaa kõrval metsikuid taimi sööma ja nendest toite valmistama, neid märkama, väärtustama ja säilitama. Selleks olen pidanud kujundama ümber oma maitsemeeled ja mõtlemise.

Hapendamiseks olen inspirtisooni saanud põhjanaabrite ühelt parimalt metsikute söögitaimede tundjalt, Ossi Kakkolt. Oman pikaajalist  hapendamise praktikat.

Tegelen võilille- ja takjajuurtest ning tammetõrudest kohvi valmistamisega juba seitse aastat, millest nüüdseks on välja kasvanud OÜ Metsikud Maitsed, mille tammetõruküpsised on tunnustatud Pärnumaa uudistootena“.

Aeg: L 18. mai
Koht: Mõisamaa ökokeskus
Kellaaeg: 10.30 – 16.30

Õpitoa kava:
Metsikud taimed 10.30-12.00
Praktiline – Metsikute taimede korjamine ning nendest magushapu/ soolase salati valmistamine
Lõuna 12.00-13.00
Hapendamine 13.00-14.30
Praktiline – Korjatu hapendamine, hapendatud kasemahla baasil.
Teoreetiline – kasemahla hapendamine mustsõstraoksaga
Degusteerimine – hapendatud kasemahl ja hapendised.
Kuivatamine 14.30-15.30
Teoreetiline, esitlemine – Leesputk metsik aiamaitsetaim.
Teoreetiline –  Kuivatamine
Praktiline – Rohehelveste ja -jahude valmistamine (metsikutest ja kultuurtaimedest), dipikaste
Röstimine 15.30 – 16.30
Teoreetiline – võilillejuur, takjajuur, tammetõru: kogumine, kuivatamine, röstimine
Degusteerimine – kohvid, tammetõruküpsised

 

5. Kompost, leotised ja mulla tervis

Aeg: L 29. juuni
Koht: Mõisamaa ökokeskus
Kellaaeg: 10.30 – 16.30 

Kompost, leotised ja mulla tervis. Kuidas kasvatada mulda, tõrjuda kahjureid ja saada saaki.

Mida teha, et kevadel külvatud taimed kenasti kasvaksid ning saaki annaksid? Öeldakse, et aedniku esimene eesmärk on kasvatada mulda. Räägime ja proovime praktikas kuidas kasvatada ja  hoolitseda mulla eest ning sellega tagada ka terved taimed. Proovime, kuidas teha lihtsalt erinevaid loodussõbralikke kahjuritõrje ja väetamise leotisi.

Teeme koos aiakomposti, hapendatud bokachi komposti ja räägime ka biosöest ning sellest, kui oluline on hoida koduses aiapidamises aineringet.

6. Kõrgpeenrad ja sügisene saak

Aeg: L 28. juuli
Koht: Mõisamaa ökokeskus
Kellaaeg: 10.30 – 16.30

Mida ja kuidas kasvatada, et saaksime oma koduaiast värsket toidukraami ka veel hilissügisel ning isegi talvel ja kohe varakevadel lume sulades? Kuidas teha peenraid ilma kaevamata ning ühtlasi tagada parim kasvukeskkond taimedele? Kuidas kasutada loovalt ära aiajäätmeid?

Selle õpitoas õpime tegema mitte-kaevamise meetodil põhinevaid kõrgpeenraid ning kavandama oma aeda ja taimi nii, et saame saaki võimalikult pikalt. Nendes peenardes saab ära kasutada palju aia- ja majapidamises tekkivaid jäätmeid, kasvatada mulla viljakust ning luua taimedele sobivaim kasvukeskkond. Räägime ja vaatame milliseid kultuure kasvatada, et sügisel ka veel mitmekesist saaki saada aiast. Tutvustame erinevaid lehtköögivilju ja juurikaid ning mitmeaastaseid taimi. Istutame hilissügisese peenra ja soovijad saavad koju kaasa ka mõned istutusvalmid taimed.

7. Seemnete säilitamine

Aeg: L 05. oktoober
Koht: Mõisamaa ökokeskus

Kellaaeg: 10.30 – 16.30

Miks peaksid igal kevadel poest uusi seemneid ostma? Ise seemneid kasvatada ja säilitada ei ole üldse keeruline, vaid hoopis põnev ja jätkusuutlik. Eriti väärtuslik on, kui saad kellegi käest otse haruldase või vana sordi seemneid, mida poest ei leia. Saad vanu ja väärtuslikke taimesorte kasvatada mitmeid hooaegu, kui oskad sellelt seemneid võtta.
Seemnesäilitaja koolitusel räägime erinevate köögiviljakultuuride seemnete kogumisest, puhastamisest ja säilitamisest. Õpime milliseid seemneid ja taimi saab ise paljundada. Vaatame üle taimede paljunemise ja tolmlemise põhitõed ning puudutame ka kahjurite teemat.
Praktilise poole pealt õpime, kuidas erinevaid seemneid puhastada.
Koolitaja Merili Simmer ja MTÜ Maadjas